top of page

Kala Swaraj

De Kala Swaraj Foundation heeft een aantal projecten in India. De sjaals in onze collectie worden binnen één van die projecten geweven. De sjaals worden geweven van zachte mousseline, gemaakt van lokale katoen met traditionele technieken en hebben een eigentijdse, cleane stijl.

Bekijk meteen de collectie

weefster.jpg

Over de Kala Swaraj Foundation

Kala Swaraj Foundation is opgericht door Hemendra Sharma. Hiervoor is hij 8 jaar manager geweest van de vestiging van Women Weave in Maheshwar. De missie van de Kala Swaraj Foundation is om een duurzaam inkomen te creëren voor wevers in afgelegen landelijke gebieden in India. De stichting heeft als doel ambachtelijke gemeenschappen nieuw leven in te blazen en eerlijke handwerksystemen te ontwikkelen en onderhouden.

IMG_3236.JPG

Over de sjaals

De sjaals worden geweven van katoen die lokaal wordt geteeld in de Chhindwara regio in Madhya Pradesh, in India. De stof is fijn, zacht, licht van gewicht en wordt ook wel MulMul katoen genoemd. Er wordt ook wel naar verwezen als ‘geweven wind’en werd ooit exclusief door de koninklijke familie gebruikt. Het weven van de dunne draden kost tijd en expertise. De subtiele zachtheid van de sjaal beschermt tegen koude wind, en verkoelt op een hete zomerdag. De katoen is ongebleekt en gekleurd met azo-vrije verf. De sjaals zijn makkelijk te verzorgen.

IMG_3239.JPG

Over de wevers

De sjaals worden geweven door de wevers van het Mangtha Project, gestart in 2016 door de Kala Swaraj Foundation in het district Chindwara in Madhya Pradesh. De steun van Kala Swaraj helpt de wevers in dit gebied om een duurzaam inkomen te ontwikkelen, met zinvol werk waarop ze trots kunnen zijn en waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. Dit helpt de gemeenschappen waarvan de wevers deel uitmaken, voorkomt dat het weefwerk achteruitgaat en biedt kansen in een gebied waar deze zeldzaam zijn.

IMG_3212.JPG

Bekijk de collectie

Kala Swaraj Collectie
bottom of page